Markedsundersøkelse
Visjon Norge gjennomfører i disse dager en markedsundersøkelse for å kartlegge litt av våre seeres inntrykk av innold og programutvalg.
Undersøkelsen vil hjelpe oss til å forbedre innholdet i alt vi gjør.

Vi håper du tar deg tid til å svare på denne, og sende den videre til oss. Dette er helt frivillig. Det tar deg ca. fem minutter.

Vi takker for din deltagelse og støtte.

Delta i markedsundersøkelsen her
eller gå
videre til vår hjemmeside her
Nyheter

Til militæret: Rotem Elkouby skal tjenestegjøre for det Israelske militæret i tre år fremover.

- En plikt og selvfølge å tjenestegjøre for mitt land
17.08.2012

Rotem Elkouby skal i september starte sin tre år lange militærtjeneste for det israelske forsvaret. Hun mener det er en naturlig plikt for enhver israeler å tjenestegjøre for landet sitt. 


Rotem Elkouby er 19 år gammel, og har bodd hele sitt liv i Israel. Hun er datter til norske Elin Elkouby, som er gift med en Isralsk mann. Hver sommer har hun vært i Norge. Når hun denne gangen drar hjem til Israel, starter en ny epoke av livet hennes. 


- Jeg skal inn i millitæret i september, og mer eksakt inn i gruppen Search and Rescue. Dette er en tre års lang tjeneste. Jenter har anledning til å tjenestegjøre i bare to år. Mitt valg av gruppe gjør at jeg må tjenestegjøre i tre år. Her må jeg mellom annet bære våpen, sier hun. 


Hun forteller med klar og tydelig stemme, og ser ikke ut til å plages av tanken at hun skal tjenestegjøre for et land som i større eller mindre grad hele tiden er i voldelig konflikt med sine arabiske naboland. 


- Jeg frykter ikke krig. Israel er jo neste hele tiden i krig eller konflikter, så det er ikke noe nytt. Jeg synes det er på sin plass å tjenestegjøre for sitt land. For meg, og for veldig mange andre i Israel har det også mye med vår religiøse tro å gjøre, sier 19-åringen. Tjenestegjøre er vanlig


I Norge blir det stadig enklere å droppe verneplikten, mens majoriteten av 18-19 åringer i Israel fortsatt gjør sin verneplikt. De har egentlig svært få andre alternativ.


Doron Keidar har jobbet i det israelske militæret i mange år. Nå er han med på å utvikle bedre sikkerhetsutstyr for soldatene. Han var også en av lederskikkelsene da gruppen Search and Rescue som Rotem skal inn i, ble stiftet. 


- Uten at jeg har eksakte tall anslår jeg at ca 80-90 % av de aktuelle gjøre sin tjeneste i militæret. Jenter må minimum tjenestegjøre i to år, mens guttene er pålagt å være der i tre år. Du skal ha gode grunner til å slippe den militære tjenesten. Det er ortodoks-jødiske eller de som går en form for bibelskole som kan få fritak, sier Keidar. 

 

Besøk hjemmesiden til Doron Keidar organisasjon her


Han kjenner til Rotem Elkouby, og synes det er artig at hun skal inn i gruppen som han selv var med på å stifte. 


- Det er bra gruppe, med høy kvalitet. Denne gruppen var mellom annet først av alle hjelpemannskaper på Haiti etter det kraftige jordskjelvet. De var også i Japan hvor de gjorde et stort og viktig arbeid. Det er den beste gruppen i verden i sitt tjenestefelt, sier Keidar. Spent mor


For tiden jobber Rotem hos Visjon Norge. Det er store kontraster mellom livet i Norge og hennes hjemland Israel. Hennes mor, Elin, innrømmer at det ikke bare er gøy å sende sin datter i militæret. 


- Det er selvsagt ikke bare morsomt, men hun er en jente med god bakkekontakt som forstår at dette er en nødvendighet i den situasjonen Israel er i. Jeg har ingen problemer med å akseptere det. Om jeg hadde vært i hennes føtter, hadde også jeg sett på det som en selvfølge, sier Elin Elkouby og fortsetter:


- Statistisk sett er det flere som dør i trafikkulykker enn i militære oppdrag. Så det er jo en trøst i all galskapen, legger hun til.

 

Les også: Forsoning eneste fredsmiddel - Tobiassen talte på Bildøy.


Familien Elkouby bor i en liten forstadsby til storbyen Ashdad. Denne storbyen er ofte målet for Hamas´ raketter som blir sendt fra Gaza. Å leve i frykt for disse rakettene er noe Israelittene har måttet lære seg å leve med. 


- Vi har bomberom i alle hus, kjøpesenter og skoler. Når alarmen starter har vi 40 sekunder på å komme oss i sikkerhet. Når vi lever med dette hele tiden, bygger man seg opp en form for selvforsvar mot frykt. Vi kan ikke gå rundt i frykt hele tiden. Da hadde vi blitt gærne i hodet, sier mamma Elkouby. Må følge spillets regler


Om rakett skulle treffe et sivilt bygg i Israel, kan ikke Israel bare sitte å se på. Det interessante ér, når Israel svarer med samme mynt, da våkner plutselig norsk massemedia. 


- Israel må følge spillets regler. De kan ikke sitte på baken å bare se på. De må også kunne svare på angrepene, forteller Elin før hun legger til. 


- Israel har en vanskelig oppgave. Det å ha med seg menneskeverdet, i en hver situasjon kan være vanskelig. Når Israels motstandere driver religiøs krig på sin måte, er det vanskelig å vite hvem man kan stole på. Jenter, gutter, voksne og barn blir brukt i krigføringen. Det er ufattelig vanskelig å dømme hvem som faktisk er sivile og fredelige, sier Elin. 


Når datteren hennes i september begynner i militæret, er det en ting hun ønsker mest av alt. 


- Vår bønn er at hun blir tatt hånd om. Ikke bare det fysiske og psykiske, men også i sjel og ånd, sier hun. 


Mor: Elin Elkouby sier det ikke bare er gøy å sende datteren i militæret.Om oss Kontakt oss Presse Ta oss inn Gjestegården Hva vi tror Slik blir du frelst APP Ditt bønneemne Bibelvers på mobil Radio Visjon
Vision Praise Team Bli fadder